top of page

ייפוי כוח מתמשך

מכירים את המשפט "אנחנו עושים תוכניות ומשהו למעלה מחליט אחרת?" תאונות דרכים,  שבץ מוחי,  דמנציה,  מחלה קשה,  תשישות נפש...

בחיים לא חסרות הפתעות שעלולות לשבש את שגרת חיינו, לפגוע בעצמאותנו ולמנוע קבלת החלטות קריטיות בכל הנוגע לעצמנו, לבריאותנו ולרכושנו.

מהו ייפוי כוח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי, אשר יאפשר לתכנן את העתיד ויבטיח שברגע האמת תישארו בשליטה מתמדת ויחסך מכם ומיקירכם הליכים משפטיים מסורבלים וכואבים. המסמך מיועד לכל אדם מעל גיל 18, המבין את משמעות המסמך ותוצאותיו וכשיר להחליט בעניינים שלא יוכל לתפקד בהם (עניינים רכושיים, אישיים ורפואיים).

במסמך ניתן לקבוע ולמנות מראש מי יהיה זה שיחליט על עתידו, במקרה והוא יגיע חלילה למצב שבו הוא לא יוכל לקבל החלטות בעצמו.

חשוב לציין שייפוי כוח מתמשך נועד בעיקרו למשפחות שיש בהן הגינות ויושרה.

מה היה המצב המשפטי בטרם כניסת ייפוי כוח מתמשך?

עד אפריל 2017 היה מצב שבו מי שלא היה כשיר משפטית היה צריך למנות לו אפוטרופוס. בדרך כלל הבן היה משלם אגרה ומגיש בקשה להתמנות כאפוטרופוס ואז היה מגיע הבן השני ומגיש בקשה להתמנות כאפוטרופוס ואז הבת וכך הלאה. ההחלטה את מי למנות היתה עוברת לאפוטרופוס הכללי שבסוף היה מחליט למנות אדם מהרשימה הפרטית שלו. כמובן שהיה צריך לשלם ללאפוטרופוס החיצוני שכר טרחה מכספי האדם שהפך ללא כשיר והוא לאו דווקא עשה מה שהאדם היה מעוניין בכך.

ואז ניסו להבין מה טובתו של אותו אדם. מה אותו אדם היה רוצה שיקרה כשיגיע למצב של אי כשירות ומכאן התפתח מנגנון ייפוי כוח מתמשך.

מהם היתרונות של ייפוי כוח מתמשך?

  • הערכות לבאות ושמירה על הכבוד – מבטיח את מימוש רצונותיך ומונע ניצול במקרה בו איבדת חלילה את כשירותך לנהל את עניינך.

  • מרוץ הזמן – אין אפשרות לחתום עלי ייפוי כוח אם כבר הפכת חלילה לאדם במצב בלתי כשיר ורצוי להימנע מראש מצב של תקופות ביניים, כאשר תהיה כבר במצב הנתון להשפעה של אחרים והזמן יהיה מרכיב קריטי.

  • בטחון אישי ויציבות בעתיד – מפרט את רצונותיך מי יהיה אחראי לקבל החלטות לגבי התנהלות עניינך הרכושיים, הרפואיים והאישיים.

  • חסכון בזמן, כאב ראש וכסף – עזור לבני משפחתך או למי מטעמך לחסור זמן וכסף בהליך בירוקרטי ארוך ומסורבל של מינוי אפוטרופוס.

  • שלום בית – מנע מאבקים וסכסוכים משפטיים מצד בני המשפחה והקרובים אליך לגבי החלטה מי ימונה לנהל את עניינך.

  • חתימה מול עו"ד מוסמך – נערך באמצעות עו"ד שעברו את ההסמכה מטעם לשכת עורכי הדין והאפוטרופוס הכללי.

מהם השלבים לייפוי כוח מתמשך?

1.  הכרות טלפונית וקביעת פגישה במקום הנוח לכם.

הפגישה יכולה להתקיים בכל מקום, אך אישית אני מעדיפה ונוהגת להגיע לבית הלקוח כחלק מהשירות שלי, כדי ללמוד ולהכיר את הלקוח באופן אישי ובסביבה הטבעית, להתרשם ממנו, לשמוע וללמוד על המרקם המשפחתי שלו ולהבין מה רצונו האמיתי שיהיה כתוב בייפוי הכוח המתמשך.

הפגישה הראשונה חייבת להיעשות בפגישה של עורך הדין והלקוח בלבד ללא נוכחות נוספת.

2.  בפגישה תקבלו הסבר מקיף ונמלא יחד שאלון אישי.

 

3.  עריכת המסמך באתר מקוון של האפוטרופוס הכללי על פי המידע שהתקבל.

לאחר הפגישה עם הלקוח אני מגיעה למשרד, מכינה הכל במערכת המקוונת של האפוטרופוס הכללי, ולאחר בדיקה אני שולחת את המסמכים במייל לאישור הממנה וזאת עוד לפני מועד חתימה.

 

4.  פגישה לחתימות על המסמך המוכן במקום הנוח לכם.

לאחר שהממנה אישר את המסמך אנחנו קובעים פגישה לחתימות שבה כל הנוכחים חותמים (כולל מיופי הכוח).

בפגישה של החתימות יהיו נוכחים 3 אנשים מינימום: עורך הדין, הממנה ומיופה הכוח.

5.  הפקדת המסמכים באפוטרופוס הכללי והמתנה לאישור המסמך.

מאיזה גיל מומלץ לערוך ייפוי כוח מתמשך?

החוק מתיר מגיל 18 לערוך ייפוי כוח מתמשך.

יש אנשים בני 40 ומעלה, אשר ערכו ייפוי כוח מתמשך.

כעקרון ההמלצה היא למי שאינו בסיכון כלשהו ידוע, לערוך ייפוי כוח מתמשך החל מגיל 40.

עם זאת, בעקבות המקרה של איתן בירן באסון הרכבל באיטליה בו נהרגה משפחתו והוא נותר לבדו, הורים החלו לבקש, גם מי שפחות מגיל 40 ויש להם ילדים קטנים, לערוך ייפוי כוח מתמשך וכן מסמך הבעת רצון וצוואה או צוואה הדדית, על מנת שלא להשאיר את הילדים בין הכיסאות במקרה שחלילה וחס יקרה לאחד מהם או לשניהם משהו רע.

האם ייפוי כוח מתמשך זה צוואה?

ייפוי כוח מתמשך הוא לא צוואה.

ייפוי הכוח המתמשך נכנס לפעולה במידה וחלילה קורה לאדם משהו בתקופה שהוא חי כל עוד הוא נושם.

ברגע שהאדם נפטר ייפוי הכוח הופך להיות לא רלוונטי ואז פותחים את הצוואה לצורך חלוקת עיזבון של הנפטר.

למעשה מדובר בשני מסמכים משלימים וכדאי לשלב בין ייפוי כוח מתמשך לבין צוואה שכן ייפוי כוח מתמשך הוא למעשה צוואה בחיים, כאשר האדם חי וממלאים את רצונו ובצוואה ממשיכים וממלאים אחר רצונו של האדם לאחר לכתו.

מי יכול לערוך ולחתום על ייפוי כוח מתמשך?

רק עו"ד שעבר הסמכה של לשכת עורכי הדין והאפוטרופוס הכללי מותר לחתום על ייפוי כוח מתמשך.

כיום יש בלשכת עורכי הדין למעלה מ- 80,000 עורכי דין רשומים ורק כ- 9,000 מהם מוסמכים לחתום על ייפוי כוח מתמשך.

האם בן משפחה (לדוגמה בן/בת זוג) מתמנה באופן אוטומטי לאפוטרופוס?

ככל ויש הסכמה ובני המשפחה מתבקשים להתמנות בפועל אז זה יכול להסתכם בחתימת מסמכים ותשלום אגרה בלבד.

עם זאת, במידה ואין הסכמה על זהות האפוטרופוס, במקרה זה המדינה ממנה אפוטרופוס מטעמה וזה כשלעצמו תהליך בירוקרטי ארוך, מסורבל ויקר מאוד.

מי יכול להיות מיופה כוח?

החוק מייעד את תפקיד מיופה הכוח לאיש אמון של הממנה. מיופה הכוח חייב להיות אדם "יחיד" (לא תאגיד או חברה) מעל גיל 18. מיופה הכוח יכול להיות בן משפחה, שכן, חבר או כל אדם אחר שהממנה מחליט.

האם מיופה הכוח יודע מראש על מינויו?

כן, כל מיופה כוח חייב לדעת מזה, כי הוא גם חותם על המסמך בנוכחות עורך הדין. ללא חתימת מיופי הכוח, לא ניתן לשלוח לאפוטרופוס הכללי את ייפוי הכוח המתמשך לצורך בדיקת המסמך וקבלת אישור הפקדה.

מה קורה כשהמיופה כוח לא מסכים עם רצון האדם הממנה ולא מוכן לחתום על ייפוי הכוח המתמשך?

כמו בצוואה שבה היורש אינו מוכרח לרשת את עזבון המוריש, כך גם בייפוי כוח מתמשך מיופה הכוח אינו חייב לקבל את רצון האדם הממנה ולכן חשוב להכיר את מיופה הכוח ולהגיע עמו להבנות והסכמות בטרם החתימות על ייפוי הכוח המתמשך או למצוא מיופה כוח אחר, אשר יסכים לקבל את רצון האדם הממנה.

מה לעשות אם אחד/ת הבנים ו/או הבנות שלי יפגעו ככל ואמנה חלק מהילדים לעניינים שלי ולא אותם?

כמו בכל משפחה יש הרבה אמוציות והתלבטויות וצריך לדעת לתפור את החליפה הנכונה לכל אחד. יש מצבים שאפשר שחלק מהילדים יהיו מיודעים, כלומר שייפוי הכוח המתמשך לא יכנס לתוקף עד שהם יעודכנו בדבר או שהם יהיו מיופי כוח חליפיים, כלומר שבמקרה שמיופה כוח מסוים לא יוכל להמשיך ולתפקד כמיופה כוח אז הם יכנסו לנעליו ויש מצבים שפשוט דורשים את ההסבר הנכון, כך שלא יצאו מקופחים.

האם אפשר למנות יותר ממיופה כוח אחד?

אפשר ואף מומלץ למנות בין 2-3 מיופי כוח. בנוסף, אפשרי שמיופי הכוח יחליטו ביחד ולחוד, כלומר שגם אם אחד ממיופי הכוח לא יוכל להיות נגיש לדבר מסוים אז המיופים האחרים יוכלו להמשיך ולתפקד בלעדיו.

בנוסף, אפשר להחליט שמיופי כוח מסויימים יהיו אחראים על העניינים הרכושיים ואחרים על העניינים האישיים ו/או הרפואיים.

האם ייפוי הכוח המתמשך יכול להיות מנוצל לרעה?

הבחירה באדם אחר שיפעל בשמך צריכה להיעשות מתוך רצון חופשי ולא כדי לרצות מישהו או כדי לא לפגוע בו. זו החלטה משמעותית אשר תשפיע על חייך, המחייבת בחינת שיקולים עניינים, בין היתר, חשוב לשקול האם מיופה הכוח מיטיב להכיר אותך, האם אתה סומך עליו שהוא יפעל לטובתך, האם התקשורת ביניכם היא טובה, האם הוא יודע ומבין את רצונותיך ובחירותיך, האם הוא מתנהל באופן אחראי בענייניו, האם שגרת חייו מאפשרת לו להיות זמין ונגיש למילוי התפקיד. כך לדוגמה אם אתה מתגורר בחיפה ומיופה הכוח גר בתל אביב – זה לא אומר בהכרח שמקום מגוריו ימנע ממנו להיות מיופה כוח, אך מה קורה במצב שהוא אינו נגיש לעזור או אם הוא מתגורר בחו"ל.

האם ישנה אפשרות לשינוי או ביטול של ייפוי הכוח המתמשך במידה והאדם הממנה מתחרט?

כל עוד האדם הממנה כשיר וצלול, הוא יכול לבטל את ייפוי הכוח המתמשך או לערוך ייפוי כוח מתמשך חדש (המסמך האחרון שנערך והופקד הוא המסמך התקף, כמו בצוואה).

מרגע שייפוי הכוח המתמשך מופקד באפוטרופוס הכללי נשלח לאדם הממנה כל 3 שנים מכתב מהאפוטרופוס הכללי לבירור האם יש שינוי במצב או שינויים שהאדם חפץ בהם בייפוי הכוח המתמשך והאדם יכול לשנות ולעדכן את ייפוי הכוח המתמשך שלו בהתאם לרצונו, ככל ומצבו כשיר.

למעשה ניתן לשנות ייפוי כוח מתמשך כמו צוואה והייפוי כוח המתמשך האחרון הוא הקובע.

מתי ייפוי הכוח נכנס לתוקף?

ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף על פי חוות דעת רופא מומחה ו/או בדרך אחרת שהממנה קובע מראש. חשוב לציין שבכל הנוגע לרכוש, ניתן להכניס את ייפוי הכוח המתמשך לתוקף באופן מיידי (ע"פ הנחיות מסודרות מראש בהתאם לחוק השליחות).

עו"ד אורלי דה-הונד כהן מוסמכת ע"י לשכת עורכי הדין והאפוטרופוס הכללי לעריכת ייפוי כוח מתמשך ומסמך הבעת רצון

עו"ד אורלי דה-הונד כהן

לפגישת ייעוץ ומידע נוסף צרו קשר ולחצו כאן

או שלחו הודעה למייל: orlidhc@gmail.com

או בווטסאפ: 052-2259339

bottom of page